Selasa, 3 Julai 2018

2018

Hi there!



It's been a whole lot of years from my last post. I do miss this blogging thing soooo much! 
Yeye, tahulah berapa tahun dah tinggal ni. Ya ampun, kenapa entah. Habis ja sekolah terus ditinggalkan blog ni. Maybe I'm growing up(?) hihihihihihi Maybe I'm matured enough to know what to do in those years. ihiks

So lets recap on what I've achieved so far.

First of all, after I successfully scored a-not-straight A's*of course* in my SPM I got accepted as one of those precious student in matriculation. It is in Changlun, Kedah. Kedah Matriculation College or known as Kolej Matrikulasi Kedah(KMK). And I had no idea what this 'matrikulasi' thing is about but I've been doing a lot of research(googling) all those blogger from ex-matriculation student. And guess what, it isn't that bad. The words 'matrik susah', 'senang kena tendang' and 'ramai stress sampai nak bunuh diri' made me actually wanted to go there and see it for myself, how much stress exactly I'll get? Sooo, with just a little and limited information about matriculation I'll just buy the pin number and apply for it online. I remembered when I'm still a 17 years-old student I didn't really know about matriculation because I have never wanted to do science anymore. I don't want to waste my time in something I didn't like. But trust me, it's a fate. I secretly applied for matriculation intake for 2015/2016 session but of course with my parents approval. And guess what happened??? I registered myself as a student there and poof! I completely forgot what I thought about science before. I'm no longer hate science. I guess this is fate. And to my surprise, I fall in love with something that I really hate at school. I love maths, I love physics. Seriously, is this the matriculation that I read on blog before? Hahaha, I also have met a tons of supporting and caring friends/classmates. I would never forget my matrics life. Adik-adik yang teringin nak masuk matrics tu dipersilakan sangat sangat untuk apply, trust me you won't regret it. But make sure you tajdid your niat. Don't be someone who is there as a student but for the sake of parents' happiness while you're not happy at all there. I'm so glad that eventhough I'm not that good in science but Allah show me the way which I never expect. So please, adik-adik out there, even if you feel down with your science in SPM or account, please there's no harm in trying. You must remember that you can always start over again because life is actually more fun if you do the try-and-error. And I wish those who are in matriculation right now have a great day, please enjoy your life there because you will miss it.
If you have any question about matrics and more you can ask me :) I am willing to share anything with you.


And after I successfully survived in matriculation, I applied for a further study in degree. I guess my life is really full of surprise because once again I apply for something that I never know or never heard of before to be exact. Haha, ya blame me all because I am one of those 'katak bawah tempurung' yang tak tahu apapun pasal courses yang ada and even universiti kat Malaysia ni. huhuhu maafkan daku kerna terlalu noob. And sejujurnya, I never know about the Apex university in Malaysia. My aim is to be one of the student in UITM! Why? Because I'm attracted to one of the course in UITM. Dekat matrik actually minat math and physic, chemist gitu-gitu je. So niat tu macam nak mintak pure physics or math but then I was so scared back then that I made a decision not to put any pure courses in my UPU list. But I just love maths soooo much that I include sc math course in one of those list. But I ended up putting a course that I first heard the name on my first list. I don't know what am I doing at the moment and again of course it is Allah the Almighty who let me chose the course. And yes, I got my first choice in my UPU list. I don't know what to feel actually at that time because I was hoping to get Geomatic, UTM but hmm. Alhamdulillah, I will be a second year student this November at the National University of Malaysia or known as Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) in Bach. of Science with Hons in Geology. It is a brand new thing brand new subject to me. I'm so excited with all this new feelings, new subjects and new friends. Tapi to be honest ramai manusia tak tahu apa itu geologi. So expect aku akan cerita ke pasal geologi kat sini? Taknak! Hahahhahaha silakanlah untuk google sendiri. Nanti nanti aku up pasal geology. Apa yang pasti, course ni sangat full of surprise sebab tiba-tiba pergi pantai, tiba-tiba panjat cerun bukit, tiba-tiba gelap(?) Eh? hahhaha sunburn lah apa lagiiiii. Semua student geology aku rasa perlu ada hati redha dengan kulit sendiri sebab memang confirm akan burn ihik. More details about geology, maybe nanti aku up lagi. So itu jelah yang aku dah capai sampai tahun 2018 ni, Alhamdulillah. Syukur.

Sabtu, 15 Julai 2017

Beza

Manusia. Ada yang perangainya suka menunjuk-nunjuk segala harta benda yang dia ada, dia peroleh melalui usaha sendiri. Ada yang suka menunjuk-nunjuk harta benda yang dia ada atau peroleh dari mak ayah dengan bangga. Ada jugak manusia yang jenis dia ada satu perasaan yang walaupun dia ada satu benda ni cukup bernilai tapi dia rasa tak dak apapun kalau tunjuk kat dunia. So baik dia simpan senyap-senyap. 

Kawan. Ada yang perangainya pantang dicabar mesti melawan. Tak kira siapa yang mencabar asalkan dia puas melawan. Ada yang dalam diam dia tak dak kesedaran yang dia telah mewarisi 'hati tisu' entah dari gen ibu atau ayah. Ada yang tahu dia hati tisu tapi dia tahan selagi hidup, selagi mampu telan, kalau tak larat telan dah dia luahkan kat sahabat. Ada yang hati dia kental, likat bak adunan telur dan tepung which is dia tak peduli apa orang cakap buruk pasal dia tapi dia tak cari pasal. Dan ada jugak yang jenis pendam segalanya namun dalam masa yang sama membenci manusia. 

Apa yang aku nak cakap is semua orang berbeza. Takdak yang sama. Ada? Tapi terlalu kecik nilai peratus samanya tu. Tolongla hormat semua manusia. Semua ada pendapat masing-masing. Macam mana hang hormat orang lebih tua, orang berpangkat tinggi atau orang yang pernah tolong hang macam tu jugak hang perlu hormat orang lain yang mungkin lebih muda, orang yang tak berpangkat apa-apa ataupun orang yang tak pernah tolong hang. Setiap orang ada life dia. Kita takkan tau, takkan faham apa benda yang seseorang tu dah lalui untuk sampai ke tahap dia yang sekarang. Jadi, dengan ego yang masing-masing ada, tolong hormati setiap manusia yang wujud. 😊

Rabu, 8 April 2015

besar

Dulu waktu kecik-kecik, aku suka beli ais krim malaysia tu. Pastu coklat kembar macam choki-choki tapi versi seposen sebatang. Choki-choki bajet gitu.
Waktu pi kelas fardu ain, memang tak sah kalau tak singgah kedai makcik dekat kafa.
Boleh cakap setiap hari ada kafa, memang tak miss pi kedai sebab nak beli semua tu.

Tapi waktu tu kecik sangatlah angka umur aku. Sangat kerdil lagi. Baki duit sekolah la yang dibawak ke kelas fardu ain. Tapi kalau takda duit, memang aku mintak kat mak.

Tak pernah terdetik pun kan mak ada duit ka nak bagi? Tak pernah. Sebab aku memang tak pernah fikir pasal kehidupan, susahnya hidup, peritnya cari duit dan sayangnya parents ke anak-anak. So aku terus hidup dengan diri yang asyik meminta duit hingga ke alam sekolah menengah. Aku mintak duit, aku desak mak bagi duit.


sampai satu hari, mak cakap "takdak duit dah ni. gaji abah lambat lagi"

that moment, that time, that feeling..
start saat tu aku mula ada rasa malu, takut, risau nak mintak segalanya.

malu nak mintak mak belikan baju, kasut and etc.
takut kalau-kalau duit untuk isi rumah habis sebab tiap-tiap hari mak bagi duit sekolah.
risau kalau-kalau aku kena mintak duit lagi untuk benda sekolah.

sooooooooo aku ended up tak memintak sangat start haritu. maybe some of you can mintak whatever with a joy face. but not me.
so memang bermulanya dari haritu aku takdak keberanian nak mintak apa-apa dah. aku rasa miskin sangat. rasa terlalu tak berduit.
And aku still rasa macam tu sampai sekarang, even dah memang kewajipan depa nak sediakan semua tu untuk anak-anak, i dont think that way. aku cuma takmau susahkan depa. sampai kadang-kadang mak nak suruh abah belikan apa-apapun kat aku, aku takmau. aku rasa betapa pentingnya simpan ja duit tu daripada spend untuk aku.

Dari situ aku sedar, betapa susahnya nak bersabar, nak tahan diri daripada tak dengki kat orang lain which is kawan-kawan jugak yang hidup dengan permintaan yang hampir kesemuanya dipenuhi. Aku sedar jugak, bukan bermakna duit takdak and kita mati.
Aku belajar dan mula faham maksud 'ukur baju dibadan sendiri'. Aku belajar untuk kawal diri, nafsu nak beli macam-macam jenih benda yang bila difikirkan balik dengan teliti memang tak penting dan tak masuk akal pun kalau aku ada.

So aku tak pernah nak menyesal pun ada pengalaman ni. Aku lebih bersyukur sebenaqnya sebab Allah bukakkan mata ni bagi nampak susahnya nak survive kat dunia ni. 
Tapi kena ingat satu dua benda ja. Nak survive dalam kehidupan dunia saja memang senang which is hang boleh ja teruskan dengan kerja-kerja and collect duit gaji hang pastu enjoy. Ataupun hang boleh jugak mintak directly kat mak ayah hang yang kaya dengan harta. 
Tapi...

Macam mana dengan dunia kat sana? Hampa dah ready ka? Ready tak ready kalau dah DIA kata 'matilah hang' maka matilah hang. So penuhilah hari-hari anda bukan saja dengan harta dunia, tapi harta kat SANA jugak. Jangan lupa, rezeki kat mana-mana pun ada. Mesti ada yang rasa leceh ayat tu. Tapi betoi la weiiii rezeki is everywhere around you. Cuma whether hang usaha ataupun usaha betoi-betoi ja.